Hemoroid Karın Ağrısı Yapar mı? Gizli Bilgiler


Hemoroid (basur), anüsün ve rektumun en alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarlarının duvarlarının genişlemesi sonucu daha da şişerek tahriş olurlar.

Bu tahriş olmanın sonucunda ise makatın dışına çıkarlar.

Bu durum halk dilinde basur veya mayasıl adıyla da bilinir. Hemoroidler iç ve dış hemoroidler olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Belirtilerine göre ise dört farklı derecede ölçülürler.

Hemoroid (Basur) Belirtileri

1. derece hemoroid belirtilerinde  en mühim şikayet görülen kanamadır. Hemoroidler, rektoskopi sırasında belirlenir.

2. derece hemoroid belirtilerinde  kanamanın yanı sıra kaşıntı şikayeti vardır. Bunlar ıkınma esnasında ve anal muayene esnasında belirlenir.

3. derece hemoroid belirtilerinde kanama ve kaşıntının yanı sıra makatta ıslaklık veya akıntı hissi şikayeti vardır.  Anal muayene esnasında makatın dışına çıkmış olan hemoroid pakeleri ile belirlenir. Bunlar muayene esnasında içeriye gönderilebilir.

4. derece hemoroid belirtilerinde ise kaşıntı, kanama ve akıntı ile beraber ağrı şikayeti vardır. Bu derece ile birlikte muayene ile içeri gönderilemeyen şişlikler saptanır.

Hemoroid Karın Ağrısına Neden Olur mu?

 Hemoroid(Basur) ağrısı makatta yumru şeklinde kendini gösterir. Bazı durumlarda karında ağrı şeklinde de görülebilmektedir. Basur oluşumu bağırsağın uç kısmında görüldüğü için genelde gaz sancısı ile de karıştırılabilmektedir. Hemoroid(basur) şiddetine göre ağrıları  şiddetli ya da hafif olabilmektedir. Boğulmuş hemoroidler şiddetli ağrır.

hemoroid karın ağrısı yapar mı
Hemoroid bazı durumlarda karında ağrı yapabilir.

Hemoroid Tedavisi

Hemoroid (basur) tedavisi için, öncelikle varsa ishal yada kabızlık gibi sorunlar düzeltilerek bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesi sağlanır. Eğer semptomlar kendi kendine düzelmiyor ise ilaç tedavi uygulanır. İlaç tedavisi sırasında mendil, pomat ,krem, hap ve fitil gibi bazı farklı ilaç formları kullanılır.

İlaç tedavisine direnci olan düşük ve yüksek dereceli hemoroidlerde, tromboz ve sıkışma gibi karışıklıklara neden olan hemoroidlerde ise cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır.

Cerrahi tedavi uygulamaları arasında skleroterapi, bant ligasyon, klasik cerrahi uygulamalarda, lazer ile operasyonu ya da hemoroidektomi operasyonu vardır.

Klasik cerrahi uygulama en az bir gün hastanede kalmayı gerektirmektedir. Lazer ile gerçekleştirilen uygulamalar ise daha kısa tıbbi bakım gerektirir.

Hemoroid için Hangi Bölüme Gidilir?

Referanslar:

  1. Internal Hemorrhoid – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)
  2. Hemorrhoids: From basic pathophysiology to clinical management (nih.gov)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir