Soğuk Algınlığı Karın Ağrısı Yapar mı?


Soğuk algınlığı, nazofarenjit ya da bir diğer adıyla nezle, üst solunum yollarında (burun ve boğaz) meydana gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Yılın her mevsiminde görülebilir ve global dünyada çok görülen bir hastalık türüdür.  Süreç büyük rahatsızlık vermesine rağmen genellikle zararsızdır. Soğuk algınlığı birçok farklı virüs çeşidinden kaynaklanabilir.

Karın Ağrısı ve Soğuk Algınlığı İlişkisi

Genellikle mevsim geçişlerinde veya ani sıcaklık değişimlerinde görülür.Soğuk algınlığı, insanlar arasında görülen en ünlü bulaşıcı hastalık çeşididir. Öksürük ve hapşırık atakları ile havaya yayılmakta olan virüsleri başka insanlar soluduğu zaman onlara da geçmiş olur. Virüs alındıktan 2-3 saat sonra ise, kırıklık, hafif ateş, burun akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma ve kızarma  gibi semptomlarla kendini gösterir ve 7-10 günde kendiliğinden geçer(Fakat sigara kullanan kişilerde ise belirtiler daha uzun sürede geçer).

soğuk algınlığı karın ağrısına neden olur mu
Karın ağrısı soğuk algınlığı ile ilişkilidir.

Solunum yoluyla alınan virüs çeşitleri burun tıkanmasına sebep olur. Vücutta bu burun akıntısı, hapşırma vasıtasıyla bu virüsleri atmaya çalışır. Soğuk algınlığı (nezle) genelde grip zannedilir. Fakat nezle, gribe göre çok daha hafiftir. Gripte burun akıntısı olmazken, nezlede asıl odak şikayet burun akıntısıdır.

Soğuk Algınlığı Karın Ağrısına Neden Olur mu?

Soğuk algınlığının belirtileri genellikle enfeksiyona neden olan bir virüs ile karşılaşılması sonucu genellikle bir ila üç gün sonra kendini gösterir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

 Soğuk algınlığı belirtileri arasında burun tıkanıklığı veya akıntısı, düşük dereceli ateş, kendini kötü veya hissetme yani halsizlik gibi belirtileri vardır. Ayrıca boğaz ağrısı, hafif baş ağrısı, hafif vücut ağrıları veya öksürük, hapşırma ve nefes almada hafif zorlanma gibi belirtileri vardır.

Bir çok vakada görülen soğuk algınlığı kendiliğinden düzelse bile, bazı belirtiler ile karşılaşıldığında tıbbi yardım tedavisi için doktora başvurmak gerekebilir.Daha ağır atlatılan soğuk algınlığında beş gün veya daha uzun süre devam eden ateş, 38, 5 dereceden yüksek ateş; ateşsiz bir dönemden sonra yine ateş başlaması, nefes darlığı, hırıltılı solunum, şiddetli baş ağrısı veya boğaz ağrısı, sinüs ağrısı görülür. Bu belirtileri yaşayan yetişkin bireyler muhakkak doktora gözükmelidir.

Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

Soğuk algınlığı, tedavisi vardır diyebileceğimiz bir hastalık değildir, kendiliğinden geçer. Fakat, bazı doğal ve bitkisel yöntemlerle gösterdiği belirtilerin etkisi azaltılabilir.

Bu yöntemler,

Ihlamur, Adaçayı, Kekik, Zerdeçal, Kuşburnu çayı, portakal suyu, Nane-limon, Çubuk tarçın, Sarımsak, Karanfil tüketilerek belirtilerin azaldığı gözlemlenebilir.

Referanslar:


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir