Biyopsi Aç Karnına Yapılır mı?


Biyopsi Aç Karnına Yapılır mı?

Biyopsi aç karnına yapılır mı sorusunun cevabı biyopsinin hangi organa yapılacağına göre değişmektedir. Genel olarak biyopsi öncesinde en az 4 saat herhangi bir besin tüketilmemesi gerekir. Biyopsinin aç bir şekilde yapılması için bu süre yeterlidir. Ancak bazı biyopsiler iğne ile yapılmaktadır. Örnek olarak tiroid biyopsisi ince iğneler ile yapılmaktadır. Bu tarz biyopsilerde ise açlık veya toktuk fark etmemektedir.

Açlık sadece biyopsi yapılırken değil başka durumlar içinde gerekebilir. Birçok biyopsi uygulaması yapılmadan önce kişiden çeşitli kan örnekleri alınır ve incelenir. Bu konuda alınacak olan kan tahlillerinde aç olmanız gerekenler var ise aç olarak kanınızı vermeli ve daha sonra biyopsi işlemi yapılmalıdır. Eğer biyopsiden önce 15 gün içerisinde kan tahlili yapılmışsa genel olarak yenisi istenmez.

Biyopsi öncesinde doktorunuza bildirmeniz gereken bir durum ise kullandığınız ilaçlardır. Özellikle kanı sulandırıcı etkiye sahip olan coumadin gibi ilaçları kullanıyorsanız biyopsi öncesinde doktorunuzun bu konuda bilgisi olmalıdır. Doktor bu tarz ilaçların kullanımını kontrollü bir şekilde kestikten sonra biyopsi işlemini başlayacaktır. Aspirin veya plavix gibi ağrı kesiciler bu durumu etkilemez.

Doktor kontrolünde biyopsi öncesinde kullanmanız gereken ilaçlar varsa yarım bardak kadar su ile bu ilaçları kullanmanızda bir sorun görülmez.

Biyopsi Ağrı Yapar mı?

Biyopsi kısa süreler içerisinde gerçekleştirilen kolay bir işlemdir. Ancak her insanda farklı hassasiyetler olduğu için ağrılar kişiden kişiye değişebilir. İğne ile yapılan bir işlem olduğu için iğnenin gireceği yerin uyuşturulması kişinin herhangi bir ağrı hissetmesini önceleyecektir. Diğer yandan insanlar için stresli bir işlem olduğu için sakinleştirici ilaçlarda verilebilir.

Biyopsi Sonrası Neler Yaşanır

Biyopsi işlemi bittikten sonra iki nedenden dolayı hastalar bir süre gözetim altında tutulur. Gözetim altında tutulmanın ilk nedeni kişinin aldığı ağrı kesici, anestezi, sakinleştirici gibi ilaçların etkisinin geçmesi beklenir. Ortalama olarak 3 veya 4 saat içerisinde bu ilaçların etkisi geçer. Kişide oluşabilecek kusma, baş dönmesi, bulantı gibi durumlara karşı bir veya iki saat gözetimde tutulur.

Biyopsinin yapıldığı bölgede kanamaların olma riski de bulunmaktadır. Kanamalar ise farklı sorunlara yol açabileceği için bir gözetim altında bir süre tutulmaktadır. Beslenme konusunda da hastanın ilaçların etkisinin geçmesi beklenir ve daha sonra gıda alımına izin verir. Bu süre zarfında hasta su tüketebilir. Ortalama olarak 2 saat sonra ise herhangi bir yeme engeli kalmaz.

Hastanın eve gitmesi ile en az 2 saat dinlenmesi önerilir. Sonraki gün ise kişi spor yapabilir, banyo yapabilir ve normal yaşam aktivitelerine dönebilir. Burada çeşitli durumlarda doktorun kısıtlamaları olabileceği için doktor tavsiyesi iyi bir şekilde dinlenmelidir. İşlemin yapıldığı gün ağrı görülürse hafif ağrı kesiciler alınabilir. Biyopsi sonrasında çarpıntı, nefes darlığı, halsizlik gibi etkilerin görülmesi durumlarında ise en kısa sürede doktora başvurulmalıdır. Klamoks antibiyotik başlıklı yazıyı okumak için tıklayınız.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir